Batterij zonnepanelen: investeren in de toekomst

Ben jij zoals vele anderen al overgestapt op zonne-energie? Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen op hun huis, vrachtwagen of boot. De voordeligheid van zonnepanelen lijkt ieder jaar te groeien, waardoor het aantal huishoudens met panelen ook steeds verder uitbreidt. Maar heb je er ook al over nagedacht om batterij zonnepanelen aan te schaffen? 

De voordelen van batterij zonnepanelen

Wat doen batterij zonnepanelen precies? Dat is simpel: de batterijen slaan overtollige stroom op die je op dat moment niet gebruikt. Als je minder stroom gebruikt dan er wordt opgevangen zullen de batterijen de energie opslaan. ‘S avonds of op bewolkte dagen kun je dan de opgeslagen stroom weer inzetten. Het grote voordeel van deze opslagbatterijen is dat je hierdoor vrijwel onafhankelijk van je energieleverancier wordt. In principe kun je met de batterijen 100% leven op je eigen opgewekte stroom. 

 

Als je doordeweeks op kantoor werkt loop je veel opgewekte stroom mis. Dat is vervelend, want de meeste energie wordt overdag opgewekt. Midden op de dag staat de zon het hoogst en is de opwekking van zonne-energie op zijn hoogtepunt. Als je investeert in batterij zonnepanelen wordt de opgewekte stroom behouden en kun je bij thuiskomst direct gebruikt maken van de energie die overdag is opgeslagen. De batterijen kennen een grote opslag en laten snel op, waardoor ze erg voordelig zijn. 

Uit welke batterijen kun je kiezen? 

Er bestaan momenteel twee soorten batterij zonnepanelen waar je uit kunt kiezen. Je eerste optie zijn lood-zuur batterijen. Deze batterijen worden al langere tijd verkocht. Ze zijn de goedkoopste optie en kunnen een vrij grote hoeveelheid energie opslaan. Het nadeel is wel dat er grote batterijen nodig zijn voor zonnepanelen, omdat de batterijen tot de helft vol moeten blijven. Dit zal het kostenplaatje iets verhogen. 

 

De tweede optie zijn lithium batterijen. Deze batterijen zijn later op de markt gekomen, maar lijken beter in de smaak te vallen bij de meeste leveranciers. Dit type batterijen is terug te vinden in de meeste elektrische apparaten zoals in klokken, scheerapparaten en zelfs in e-bikes. De batterijen hebben een hoge opslagcapaciteit en laden ontzettend snel op. De prijs van lithium batterijen liggen hoger vergeleken met de lood-zuur batterijen, maar leveren uiteindelijk wel meer op. Het is aan jou om te bepalen welke batterijsoort de beste keuze voor je is. 

 

Prijzen batterij zonnepanelen dalen jaarlijks

Als de opslagbatterijen zo voordelig zijn, waarom worden ze nog niet massaal gebruikt? Dat komt omdat momenteel de prijs van de batterijen nog te hoog ligt voor velen. Gelukkig lijkt daar snel verandering in te komen, want ieder jaar daalt de prijs van batterij zonnepanelen met een redelijk percentage. Het is voorspeld dat binnen een paar jaar de batterijen voor de meeste mensen toegankelijk kunnen zijn. Je kunt er dus voor kiezen om nog een aantal jaar te wachten met het aanschaffen van de batterijen, of je bent nu de massa voor en investeert alvast in batterij zonnepanelen. Het ligt er maar net aan hoe hoog je budget voor is en hoe hoog je rendement ligt.